Wie denkt dat bachbloesemtherapie een hype is, zit er flink naast. Deze vorm van therapie bestaat al veel te lang om nog van een hype te kunnen spreken. De bachbloesemtherapie is ontstaan in het begin van de jaren 1900. Tot op heden kent deze therapie een groeiend succes, ook al beweren kwatongen dat het om kwakzalverij gaat.

Wat is bachbloesemtherapie

Het was dokter Edward Bach die in het begin van vorige eeuw de bachbloesemtherapie heeft ontwikkeld. Dokter Bach was homeopaat en van oordeel dat heel veel problemen bij mensen veroorzaakt worden door negatieve emoties. Aangezien dokter Bach ook een groot natuurliefhebber was, hoeft het niet te verbazen dat hij aan de slag ging met bloesems van planten of bloemen.

In tegenstelling tot de homeopathie waarin dokter Bach heel bedreven was, wordt er bij bachbloesems niet gewerkt met gigantische verdunningen. Bij bachbloesems werkt men met extracten van bloesems die in water trekken. Aan dit water wordt een kleine hoeveelheid alcohol toegevoegd om het product langer te kunnen bewaren.

Dokter Bach maakte bloesemremedies van 38 verschillende bloesems. Later ontwikkelde hij nog een extra remedie, de Rescue. Dit is een mengsel van 5 extracten dat vooral gebruikt wordt in acute situaties die dringend hulp vereisen.

Hoe werkt de bachbloesemtherapie?

De bachbloesemtherapie gaat er van uit dat een negatieve emotie in een mens nadelig is. Zo kan angst er bijvoorbeeld voor zorgen dat men maag- en darmklachten heeft. Door de maag- en darmklachten te behandelen, bekomt men dat de problemen slechts tijdelijk worden opgelost. Om voorgoed van de klachten af te geraken, moet de angst aangepakt worden.

Bachbloesems gaan de angst niet onderdrukken. Op die manier zou men ook wel tot een verlossend resultaat komen, maar dat zou dan inhouden dat men de bachbloesems moet blijven gebruiken. Bachbloesemtherapie gaat er van uit dat de negatieve emotie (in dit geval angst) omgebogen wordt naar de positieve tegenpool (in het voorbeeld gaat het dan over moed en vastberadenheid).

Bedenkingen bij de bachbloesemtherapie

Aangezien de bachbloesemtherapie geen wetenschappelijk ondersteunde geneeswijze is, beweren veel mensen dat zij totaal geen nut hebben. Men gaat er van uit dat als mensen na bachbloesems zich beter gaan voelen, dit een proces is dat tussen de oren zit. Door iets te nemen, denkt men dat het probleem opgelost is. Dit is echter weerlegd op het moment dat men de bachbloesemtherapie niet alleen bij mensen maar ook bij dieren is gaan gebruiken. Een dier dat één of ander probleem heeft, kan er niet van uitgaan dat het probleem zal verdwijnen door iets te nemen. Nochtans kunnen dieren perfect geholpen worden met bachbloesems, ook al zien of proeven zij zelfs niet dat bachbloesems aan hun drinkwater zijn toegevoegd. Dit toont aan dat de bachbloesemtherapie effectief wel kan helpen.