Er bestaat meer dan één vorm van therapie om het probleem van de faalangst aan te pakken.  Hoe dan ook wordt meestal gezocht naar de oorsprong van de faalangst.

Assertiviteitstraining

Assertiviteitstraining is een therapie tegen faalangst die vaak wordt aangeraden.  Nochtans is het niet altijd een voordeel om deze therapie te volgen, aangezien die alleen maar werkt op de persoon die faalangst heeft en niet op de oorzaak van de faalangst.  Men leert wel opkomen voor zichzelf, maar de uiteindelijke reden waarom iemand faalangst heeft, wordt niet aangepakt.  Dit kan als gevaar opleveren dat men na verloop van tijd hervalt in faalangst.

Cognitieve gedragstherapie

Deze therapie tegen faalangst wordt ook soms wel eens RET genoemd.  Er zijn wel enkele verschilpunten tussen cognitieve gedragstherapie; maar uiteindelijk bestaan er meer gelijkenissen.  Bij beide therapieën probeert men de negatieve gedachten die angst veroorzaken om te buigen tot positieve en stimulerende gedachten.  Het grootste verschil tussen cognitieve gedragstherapie en RET (Relationeel Emotieve Therapie) is dat bij RET de patiënt een meer actieve rol aanneemt dan bij de cognitieve gedragstherapie.

EMDR

Deze therapie tegen faalangst betekent eigenlijk “Eye Movement Desensitization and Reprocessing”.  Deze therapie wordt heel vaak gebruikt om patiënten die een traumatische gebeurtenis achter de rug hebben te leren om deze gebeurtenis te verwerken. Men probeert in deze therapie de aandacht van de patiënt te verleggen, door geluiden en ook door de ogen in een bepaald ritme van links naar rechts en omgekeerd te laten bewegen (Eye Movement).

Hypnotherapie

Bij deze therapie tegen faalangst wordt in het onderbewuste gezocht naar de veroorzakers van de faalangst.  Men brengt de patiënt in een lichte hypnose, een droomtoestand, zodat de patiënt zonder de prikkels van buitenaf zich beter in het onbewuste kan verplaatsen.  Deze vorm van therapie schrikt mensen soms af omwille van het element “hypnose”; maar de hypnose die in deze therapie gebruikt wordt, is zeker niet te vergelijken met het beeld dat sommige mensen over hypnose hebben.  Het is zeker niet zo dat je helemaal buiten bewustzijn gebracht wordt in deze  therapie.

Bachbloesemtherapie

Bachbloesemtherapie is een therapie tegen faalangst die zeer gemakkelijk is in gebruik en totaal onschadelijk.  Bachbloesems kunnen zowel voor kinderen als volwassenen gebruikt worden en hebben totaal geen bijwerkingen.  Ook in combinatie met andere geneesmiddelen is het totaal veilig om Bachbloesems te gebruiken. Deze Bachbloesems werken op emoties van mensen, zoals angst en onzekerheid.