Faalangst en verlatingsangst: twee persoonlijkheidsstoornissen

Wat zijn faalangst en verlatingsangst?

Faalangst en verlatingsangst zijn allebei stoornissen die gecatalogeerd worden onder de persoonlijkheidsstoornissen.

Als deze vormen van angst voorkomen, is het niet noodzakelijk altijd een stoornis. Zo is verlatingsangst bij een baby of peuter heel normaal. Vooral als het kind wordt afgezet in de crèche of op school. Dat het kind dan begint te huilen is heel normaal en een vorm van verlatingsangst die aanvaardbaar is.

Faalangst is dan weer een vorm van angst die rond de puberteit vaak wordt gezien. Pubers voelen zich vaak onzeker en vertonen kuddegedrag om maar niet uit de toon te vallen. Ook deze vorm van angst kan perfect als normaal worden beschouwd in die periode.

Soorten persoonlijkheidsstoornissen

Er zijn 3 grote soorten persoonlijkheidsstoornissen. Een eerste soort zijn de angstige persoonlijkheidsstoornissen. Zowel faalangst als verlatingsangst behoren hiertoe omdat ze zich kenmerken door onnodige angsten zoals sociale angsten. Ook perfectionisme kan gezien worden als een angstige persoonlijkheidsstoornis, aangezien perfectionisme inhoudt dat men schrik heeft om fouten te maken.

Naast de angstige persoonlijkheidsstoornissen zijn er ook de vreemde persoonlijkheidsstoornissen. Hier gaat het dan over beperkingen in de sociale omgang. Ten slotte zijn er ook nog emotionele persoonlijkheidsstoornissen. Deze type stoornissen houden in dat men impulsief is, zowel wat het gedrag als het gemoed betreft.

Zijn faalangst en verlatingsangst gerelateerd aan elkaar?

Buiten het feit dat zowel faalangst als verlatingsangst vallen onder de groep van de angstige persoonlijkheidsstoornissen, is er verder niet meteen een verband tussen beide angsten. In enkele gevallen kan er enige samenhang zijn. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als iemand al vaak relaties zag fout lopen. Hierdoor kan zowel verlatingsangst als faalangst ontstaan. Men heeft schrik dat een nieuwe relatie toch niet gaat lukken, en daarom heeft men tijdens de relatie verlatingsangst.

Nog een gemeenschappelijk punt tussen faalangst en verlatingsangst is dat beide angsten goed kunnen verholpen worden met Bachbloesems. Bachbloesems zijn natuurlijke producten die uitgevonden werden door dokter Edward Bach in het begin van de jaren 1900. Met zijn Bachbloesems wou dokter Bach voornamelijk negatieve emoties bij mensen (zoals angst bijvoorbeeld) ombuigen naar hun positieve tegenpool. Het voordeel van Bachbloesems is dat deze volledig veilig zijn om te gebruiken en totaal geen bijwerkingen hebben.