Wat als kinderen faalangst hebben?

Hoe herken je faalangst bij kinderen ?

Het is niet omdat je kinderen angst hebben, dat zij zondermeer ook last hebben van faalangst. Wees blij dat je kind bepaalde angsten heeft. Dit weerhoudt hen er van om dingen te doen die levensbedreigend zouden kunnen zijn. Net zoals volwassenen, hebben ook kinderen nood aan angsten.

Als deze angsten een verlammend effect beginnen te krijgen, en als deze angsten optreden op momenten dat het kind echt niet angstig hoeft te zijn, dan moet je wel alert worden voor faalangst. Kinderen met faalangst hebben schrik van mislukkingen. Als zij één of andere opdracht moeten uitvoeren, maar die gaat gepaard met angst zonder dat ze er angstig zouden moeten voor zijn, dan is er sprake van faalangst.

Heel vaak is faalangst schools gebonden. Maar ook al van op zeer jonge leeftijd; peuters bijvoorbeeld; kan er faalangst optreden. Probeer als ouder je kind niet af te schilderen als bangerik of zo als het in een situatie komt die voor het kind beangstigend is. Neem het kind ernstig en probeer het uit te leggen dat hij/zij voor de situatie totaal geen schrik moet hebben.

Wat gaat er in het hoofd om van kinderen met faalangst ?

Kinderen met faalangst zijn geneigd om meer waarde te hechten aan negatieve opmerkingen. Positieve opmerkingen laten ze gewoon aan hen voorbij gaan, maar negatieve opmerkingen worden bij hen heviger geregistreerd. Dergelijke negatieve opmerking past trouwens beter in hun negatieve zelfbeeld dat ze hebben. Het is overduidelijk dat kinderen met faalangst een zeer laag zelfvertrouwen hebben. Dit zelfvertrouwen proberen opkrikken en welgemeende positieve benaderingen zullen hen dan ook ontzettend deugd doen en zijn een noodzaak in de lange weg naar het afbouwen van de faalangst.

Tips voor ouders van kinderen met faalangst.

Als kinderen faalangst hebben, dan kunnen naast de leerkrachten op school ook de ouders het kind thuis helpen om van de faalangst af te geraken. Wees er als ouder van bewust dat je doorgaans een lange weg te gaan hebt om definitief met de faalangst af te rekenen. Hier enkele tips die het leven van kinderen met faalangst in positieve zin kunnen beïnvloeden:

  1. Zorg voor een veilige omgeving thuis met duidelijke structuren. Vandaag gebeurt alles zus en morgen alles zo is echt nefast voor kinderen met faalangst.
  2. Toon begrip voor de angsten van het kind. Lach het niet uit met zijn angsten en word er anderzijds ook niet boos om dat uw kind angst heeft om iets wat voor ons een onbenulligheid lijkt.
  3. Overtuig uw kind om de dingen waar het schrik voor heeft, toch te doen. Doe dit wel geleidelijk aan. Help en ondersteun het in die situaties. Dring er op aan dat hij/zij toch doorzet; maar als je aanvallen van paniek vaststelt, dan dient men gas terug te nemen en later herbeginnen.
  4. Wees niet overbeschermend voor uw kind. Als je altijd aan zijn/haar zijde staat om dingen te laten doen, dan gaat het kind de indruk krijgen dat het alleen toch niets aan kan.
  5. Als je je kind iets laat doen, zorg er dan voor dat de opdracht heel duidelijk is geformuleerd. Hou de opdracht kort; maar hou de opdracht ook realistisch. Geef je kind geen taken die het op zijn/haar leeftijd nog niet aan kan. Maar laat anderzijds je kind ook geen dingen doen in zijn/haar ogen te simpel zijn; want dit gaat dan het zelfvertrouwen niet ten goede komen.