Ik wil rustig worden: tips aub

Ik wil rustig worden: tips aub

Heel wat mensen die rustig willen worden, hebben nood aan tips over hoe zij dat kunnen doen. Vreemd eigenlijk hoe we zelf uit het oog verloren zijn hoe we ons eigen lichaam tot rust kunnen brengen. Tot rust komen is nochtans een basisbehoefte. Maar omdat deze behoefte meer inhoudt dat uitrusten, is het vaak moeilijk om op een correcte manier rustig te worden.

Waarom hebben zoveel mensen nood aan rustiger worden?

Het antwoord ligt voor de hand. Meer dan ooit vragen we van ons lichaam het uiterste. Er moeten constant deadlines gehaald worden, een dagje iets minder present zijn, is niet meer aan de orde, en elke dag wordt er meer van ons verlangd. Ook het private leven spaart ons niet. Wie niet uitermate presteert in één of andere hobby, hoort er niet meer bij. En onze kinderen willen we zeker niet het “genot” ontzeggen van allerlei sportclubs waar zij liefst van al uitblinken. Kortom, de druk op ons is gigantisch.

Dat een constant opgespannen elastiek gaat uitrekken en uiteindelijk ook gaat breken, is niet abnormaal. Evenmin is het niet abnormaal dat we door de constante druk meer dan ooit nood hebben aan momenten van rust.

Concrete tips om rustig te worden

Via enkele concrete tips om rustig te worden kan je jezelf herschapen van een stresskonijn naar een rustig konijn van het type Vlaamse Reus. Maar dan moet je wel bereid zijn natuurlijk om één en ander te ondernemen.

Een eerste belangrijke stap is dat je jezelf gaat inplannen in je agenda. En hierin is het dan weer belangrijk dat je jezelf niet onderaan plaatst in die agenda. Bedenk activiteiten die je zelf heel leuk vindt, en plaats die regelmatig in je agenda. Doe dit niet altijd op het einde van de dag, want de kans is heel groot dat je dan geen zin meer hebt om iets voor jezelf te gaan doen.

Bedtijd? Hopelijk is dat voor middernacht. Maar hopelijk heb je ook even tijd om – alvorens in slaap te vallen – eens naar je ademhaling te luisteren. Forceer niets, en je voelt meteen of je echt rustig bent om in slaap te vallen of niet. Ben je onvoldoende rustig, ga dan je ademhaling controleren: rustig inademen gedurende 5 seconden, nog rustiger uitademen gedurende 8 seconden.

Een zeer leuke tip in het verkeer is om eens iets te doen terwijl je voor het rode licht staat. Je kan je gaan ergeren dat je alweer tijd aan het verliezen bent. Maar veel leuker is het om eens rondom jou te gaan kijken. Je zal ervan verbaasd staan hoeveel mensen zich aan het opjagen zijn. Maar nog leuker wordt het als je gaat inzien hoe zinloos het is om je op dat moment druk te maken.

De beloning. Had je een rotdag, dan kan je ’s avonds thuis daar nog verder over door drammen. Levert dit iets op? Helemaal niet. Bedenk integendeel eens een aantal zaken die leuk waren die dagen. Dat kunnen heel eenvoudige zaken zijn zoals het heeft niet geregend vandaag. Je zal je vanzelf beter voelen als je een lijstje van positieve dingen opgemaakt hebt.

Bachbloesems kunnen helpen om rustig te worden

Heb je moeite om al deze tips toe te passen? Bachbloesems kunnen een goed hulpmiddel zijn om rustiger door het leven te gaan!