De baby blues: klinkt niet als muziek in de oren

Wat bedoelt men met baby blues?

Tussen één tot twee weken na de bevalling kan het gebeuren dat de moeder in de baby blues terecht komt. Dit is een moment van neerslachtigheid dat van voorbijgaande aard is. Doorgaans duurt de baby blues van enkele uren tot hooguit enkele dagen. Toch is het belangrijk dat de moeder in die omstandigheden ernstig wordt genomen.

Met welke symptomen herken je baby blues?

Niet iedereen vertoont dezelfde symptomen bij baby blues. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Huilbuien
  • Sombere gedachten en zich neerslachtig voelen
  • Niet vatbaar zijn voor kritiek of commentaar
  • Prikkelbaar zijn
  • Schrik hebben dat men de baby niet goed zal behandelen
  • Anderzijds heeft men het moeilijk om zich aan de baby te hechten
  • Dit zorgt dan weer voor schuldgevoelens
  • Slecht slapen

Hoe wordt baby blues veroorzaakt?

De oorzaak van baby blues moet in verschillende factoren gezocht worden.

  1. Hormonale redenen: Kort nadat de placenta weggenomen is, daalt de hoeveelheid oestrogeen en progesteron.  Deze waren in hoge concentraties aanwezig tijdens de zwangerschap zelf.  Omdat deze hormonen antidepressief werken kan het terugkeren naar een normale hormonenspiegel tot emotionele gevoelens leiden.
  2. Psychische redenen: Zowel de zwangerschap als de bevalling zelf zijn voor een kersverse moeder een zware periode geweest.  De overgang van zwangere vrouw naar moeder met de daarbij horende verantwoordelijkheden, is geen gemakkelijke stap die de nodige prikkelbaarheid en angstgevoelens met zich kan meebrengen.

Praktische tips die je doorheen de baby blues loodsen

Tijdens de periode van baby blues kan je aan de hand van enkele tips het allemaal wat draaglijker maken.

Zo is het aan te raden om de terugkeer naar huis goed voor te bereiden.  De vader moet hier zijn verantwoordelijkheid opnemen; al dan niet bijgestaan door de grootouders of zelfs door gezinshulp. Van zodra je thuis bent, mag je je niet gaan opsluiten en moet je er voor zorgen dat je regelmatig tijd doorbrengt met andere volwassenen. Zorg er ook voor dat de gesprekken niet uitsluitend over de baby gaan.

Je bent heus geen slechte moeder als je eens eventjes alleen op stap wilt gaan. Je hebt die ontspanning echt nodig; dus ga gerust eens enkele uurtjes winkelen zonder de baby.

Ook regelmatig rusten is van groot belang. De pasgeboren baby slaapt veel; en dat is tijd die je moet benutten om zelf ook wat te slapen.

Ten slotte moet je voor ogen houden dat baby blues geen aandoening is, maar een heel normale reactie die door heel wat vrouwen wordt beleefd.

Voel je toch dat je meer ondersteuning nodig hebt, dan kunnen Bachbloesems je helpen bij het overwinnen van de baby blues. Bachbloesems zullen ervoor zorgen dat je minder emotioneel bent en zullen stabiliteit geven in deze moeilijkere periode.

Bachbloesems zijn veilig en kunnen ook zonder problemen ingenomen worden als men borstvoeding geeft. Ze zijn zowel goed voor moeder als kind.