Wat te doen bij hyperventilatie?

Wat te doen bij hyperventilatie: inleiding

Straks gaan we dieper in op wat je moet doen als iemand in jouw nabijheid een aanval van hyperventilatie krijgt, maar eerst even over wat het precies is.

In de meeste gevallen is hyperventilatie een reactie op emotioneel geladen situaties, zoals angst of stress. De persoon in kwestie gaat dan te snel en/of te diep ademen. Daardoor komt er te veel zuurstof in het bloed en te weinig koolstofdioxide. Het zijn deze veranderingen in het bloed die uiteindelijk allerlei symptomen gaan uitlokken, die weer voorbij zullen gaan wanneer de ademhaling terug normaal verloopt.

Het is wel zo dat hyperventilatie niet altijd even gemakkelijk te herkennen is en ook wel eens kan worden verward met zaken als een hartinfarct, hartritmestoornissen en longoedeem.

  • Een persoon die hyperventileert, stelt volgende zaken vast:
  • Een angstig, onrustig gevoel;
  • Een benauwd of draaierig gevoel, hartkloppingen, pijn op de borst en het gevoel alsof hij gaat flauwvallen;
  • Meestal ook tintelingen in de vingers, de tenen en om de mond;
  • Een droge mond;
  • Als de aanval langer dan pakweg een kwartier duurt, kunnen de vingers en de tenen ook gaan verkrampen.

Wat te doen als iemand in je omgeving een aanval van hyperventilatie krijgt

Dan geven we hier enkele tips wat te doen wanneer iemand een aanval van hyperventilatie krijgt. Let echter wel op: dit kun je enkel doen wanneer het om een aanval van hyperventilatie gaat. Wanneer het om iets anders gaat (zoals een hartaanval) kan dit levensgevaarlijk zijn voor de persoon in kwestie.

  • Breng de patiënt, indien mogelijk, naar een rustige plaats. Indien dit niet kan, vraag dan omstaanders om enige afstand te houden.
  • Blijf zelf rustig en kalmeer het slachtoffer. Vraag hem of haar om langzaam en op het gemak in en uit te ademen. Je kunt dit ook eventueel voordoen.
  • Stel de persoon in kwestie voor om in een plastic of papieren zak in- en uit te ademen. Het zou natuurlijk ook kunnen dat er geen zakje voorhanden is: laat het slachtoffer in dat geval zijn handen tot een schelp vormen en deze voor zijn mond en neus te houden. Maar nogmaals: pas dit enkel toe als het slachtoffer dit toelaat en wanneer je honderd procent zeker bent dat het om een aanval van hyperventilatie gaat!
  • Blijf bij het slachtoffer tot hij of zij terug normaal, rustig ademt.
  • Als de aanval van hyperventilatie na een half uur nog niet over is, alarmeer dan de hulpdiensten.

Je kunt dit uiteraard eveneens toepassen wanneer je zelf een aanval van hyperventilatie krijgt. Door in een zak te ademen, wordt de hoeveelheid koolstofdioxide en zuurstof in het bloed terug normaal.

Wat te doen bij hyperventilatie: Bachbloesems

Bachbloesem Mix 84 mag niet ontbreken. Dit is een volledig natuurlijk middel dat de oorzaken van je aanvallen van hyperventilatie aanpakt. Zo zal Bachbloesem 84 je helpen om spanningen te verminderen en angsten te overwinnen. Het helpt je eveneens met het oplossen van je onverwerkte emoties, waardoor verdriet en pijn wat verzacht zullen worden. Tenslotte helpt deze samenstelling van Bachbloesems je om kalmer te worden en uitbarstingen van woede te beheersen.