Is er een behandeling tegen chronische hyperventilatie?

Medicatie als behandeling tegen chronische hyperventilatie

Om chronische hyperventilatie te kunnen behandelen, moet men uiteraard eerst weten dat men chronische hyperventilatie heeft.  Het stellen van de diagnose is een heel complex gegeven.  Dit komt omdat de symptomen niet zo duidelijk aanwezig zijn.  Zelf voel je dat er iets aan de hand is, maar de symptomen zijn niet altijd in hevige mate aanwezig en vaak zal de arts deze symptomen onder een andere aandoening catalogeren.  Op die manier word je dan vaak behandeld voor een aandoening die je niet eens hebt; waardoor je uiteraard geen verbetering in jouw klachten merkt.  Zowel voor jezelf als patiënt, als voor je omgeving en voor je behandelende arts is het frustrerend dat er geen verbetering merkbaar is.

Als dan uiteindelijk de diagnose van chronische hyperventilatie toch gesteld worden, dan is het tijd om een behandeling te gaan zoeken.  Ook dit is geen eenvoudige taak.  Vaak zal men de klacht op zich kunnen behandelen, maar daarmee is de oorzaak van de hyperventilatie nog niet aangepakt.

Om de klachten aan te pakken, zal men vaak kalmeringsmiddelen voorschrijven.  Dit kan eventjes wel voor een opluchting zorgen, maar op termijn is er bij deze medicijnen altijd het gevaar op verslaving.

Ook antidepressiva kunnen helpen om de chronische hyperventilatie aan te pakken.  Dit blijkt vaak effectief te werken; maar het behandelt eigenlijk ook alleen maar de symptomen en niet echt de oorzaak.

Bachbloesems zijn extracten van planten, die door dokter Edward Bach werden uitgevonden en die vaak een gezond alternatief kunnen vormen voor zowel kalmeringsmiddelen als voor antidepressiva.  Deze zijn compleet onschadelijk en kunnen zonder enig gevaar genomen worden.

Therapie als behandeling tegen chronische hyperventilatie

De bovenvermelde medicijnen helpen weliswaar tegen de symptomen van de chronische hyperventilatie.  Toch is het van groot belang om ook de oorzaak aan te pakken.  Meestal is de oorzaak te vinden in een verkeerde ademhaling.  En daarnaast staat dan ook nog dat de verkeerde ademhaling een gevolg is van angsten of situaties van stress.

Deze angsten en stress kan men aanpakken met behulp van een psychiatrische behandeling.  Er zal je geleerd worden om beter met angst om te gaan en ook dat bepaalde angsten helemaal niet gegrond zijn.

Daarnaast is het aanleren van een goede manier  van ademhalen ook van essentieel belang.  Doorgaans zullen mensen met chronische hyperventilatie via de borst ademen en niet via de buik.  Door rustig op een stoel te gaan zitten met de hand op de buik adem je rustig in en uit.  Je moet je buik op en neer voelen gaan; wat dan inhoudt dat je juist aan het ademen bent.  Als je voelt dat je borst op en neer gaat, dan ben je niet via de buik aan het ademen.

Daarnaast is het ook van belang om op een rustige ritmische manier te gaan ademen.  Een ritme van drie tellen inademen en zes tellen uitademen is doorgaans zeer rustgevend.

De combinatie van een goede therapie, zowel om de ademhaling te verbeteren als het beter leren omgaan met de angsten, kan de chronische hyperventilatie fel doen afzwakken.

Maar voor iedere behandeling, is het noodzakelijk dat men weet wat de chronische hyperventilatie eigenlijk juist is.  Een goede informatie is van essentieel belang om een juiste therapie te kunnen uitkiezen.