Enkele nuttige tips bij hyperventilatie

Wat is hyperventilatie precies?

Wanneer je gespannen of angstig bent kan onder andere hyperventilatie ontstaan: enkele tips zijn dan ook altijd nuttig!

Hyperventilatie wil in feite zeggen dat je te snel of te die diep ademt, net alsof je hele lichaam zich voorbereidt op een inspanning. Op die manier ga je teveel zuurstof inademen en zal de hoeveelheid koolzuurgas in het lichaam dalen. Dat gaat dan uiteindelijk vervelende zaken veroorzaken, zoals een benauwd gevoel, prikkelingen in handen en voeten, misselijkheid, duizeligheid, kortademigheid, hoofdpijn, het gevoel dat je gaat flauwvallen enzovoort. Het zou kunnen dat je in je leven maar één keer zo’n aanval krijgt, maar de aanvallen kunnen ook geregeld terugkomen.

Eenvoudige tips bij hyperventilatie

Als je een aanval van hyperventilatie heeft of voelt aankomen, kunnen volgende tips helpen. Eerst een vooral is het belangrijk dat je rustig probeert te ademen. Tracht bijvoorbeeld drie seconden te nemen om in te ademen en zes seconden om weer uit te ademen.

Soms kan het ook wel eens helpen om ergens afleiding te zoeken. Hoe doe je dat? Wanneer je een aanval voelt aankomen kun je oefeningen gaan doen, zoals kniebuigingen, of hardop gaan lezen.

Probeer ook eens na te gaan hoe het komt dat bepaalde situaties spanningen oproepen. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je zelf niet bewust bent van je angsten of spanningen, maar dat je enkel last hebt van de verschijnselen.

Hulpmiddelen inschakelen bij hyperventilatie

Nu we toch tips aan het geven zijn betreffende hyperventilatie: er zijn ook verschillende eenvoudige hulpmiddeltjes die je kunt gebruiken.

Je kunt bij een aanval in- en uitademen door een rubberen slang met een smalle opening. Een eindje tuinslang bijvoorbeeld.

In- en uitademen in een papieren of plastic zakje dat je voor je neus en mond houdt.

Heb je niets op zak? Je kunt ook in- en uitademen terwijl de met je beide handen een gesloten schelp vormt voor je mond en neus.

Als je één van deze methodes een paar minuten toepast, wordt er een deel van het koolzuurgas terug ingeademd en zullen de klachten verdwijnen.

Tips bij hyperventilatie: Bachbloesem Mix 84

Bij tips bij hyperventilatie mag deze zeker niet ontbreken: Bachbloesem Mix 84. Bachbloesems nemen de klachten niet weg terwijl je een aanval hebt, maar wel de oorzaken van die klachten. Indien je geregeld last hebt van hyperventileren, helpt Bachbloesem Mix 84 je om de spanningen te minderen, kalmer te worden en je eventuele woede te beheersen. Ook helpt het bij die emoties die je misschien nog steeds niet hebt verwerkt, maar die wel, soms zonder dat je het weet, de reden zijn van je hyperventilatie-aanvallen.