Bachbloesems bij hyperventilatie

Bachbloesems en hyperventilatie: de betekenis

Bachbloesems kunnen uitstekend helpen als mensen last hebben van hyperventilatie door de oorzaak hiervan aan te pakken.
Maar wat zijn Bachbloesems precies?

Bachbloesems zijn vloeibare extracten van planten die uitgevonden werden door dr. Edward Bach. Hij ontdekte dat bepaalde bloesems een heilzame werking kunnen hebben op het psyche van de mens. Volgens dokter Bach komen heel wat fysische klachten voort uit psychische problemen. Door die psychische problemen aan te pakken, worden ook de fysische klachten opgelost. Met bachbloesems probeert men negatieve gevoelens en emoties bij mensen om te buigen naar hun positieve tegenpool. Aangezien hyperventilatie als oorzaak vaak een psychisch negatief gevoel heeft, kunnen bachbloesems dus uitstekend worden aangewend om dit aan te pakken.

Wat is hyperventilatie precies?

Hyperventilatie ontstaat door een foutieve manier van ademhalen. Als we ademen, nemen we zuurstof op en stoten we koolzuurgas uit. In normale omstandigheden regelt ons lichaam zelf hoeveel we moeten in- en uitademen. Zo ademen we dieper en sneller bij een fysieke inspanning, omdat onze spieren meer zuurstof nodig hebben. En als er meer zuurstof gebruikt wordt, dan wordt er ook meer afval van die gebruikte zuurstof (koolzuurgas) uitgestoten.

Als we echter meer ademen dan nodig is, dan krijgt ons lichaam teveel zuurstof binnen volgens wat het nodig heeft. Het gevolg is dat de zuurgraad van het bloed stijgt. Om ons er alert op te maken dat we verkeerd aan het ademen zijn, ontstaat een aanval van hyperventilatie. Zo’n aanval op zich is compleet ongevaarlijk, maar zeker niet minder hinderlijk. De onderliggende reden van een aanval van hyperventilatie is dan weer iets minder onschuldig. Want waarom gaat iemand nu op een foutieve manier ademen? De reden is heel vaak terug te vinden in stress of andere emoties. Deze kunnen zodanig op het gemoed van iemand inwerken dat men effectief verkeerd begint te ademen.

Hoe kunnen Bachbloesems helpen bij hyperventilatie?

Hyperventilatie kan dus ontstaan door tal van emoties zoals stress, angst, verdriet, woede,… Bachbloesems kunnen helpen om deze emoties te ondersteunen en tot een normaal niveau te brengen zodat deze emoties het leven niet beheersen.

Met behulp van bachbloesems, en specifiek met bachbloesem mix 84, zorgt men ervoor dat men minder angstig, gestresseerd of gefrustreerd is.

Helpen Bachbloesems bij elke vorm van hyperventilatie?

Indien emoties een aanval van hyperventilatie uitlokken, kunnen Bachbloesems helpen zowel bij chronische als bij acute aanvallen van hyperventilatie.

Een acute aanval van hyperventilatie is het meest gekend. De tekenen zijn heel hevig van zo’n aanval. Er is echter ook chronische hyperventilatie die meer voorkomt dan een acute aanval maar wel minder gekend is. Bij chronische hyperventilatie ademt men constant foutief en dit leidt er toe dat de symptomen van hyperventilatie constant aanwezig zijn. Bij chronische hyperventilatie zijn de symptomen echter aanwezig in zeer lichte mate, zodat het soms heel lang duurt vooraleer men vaststelt dat men hyperventileert.