Vanaf welke leeftijd staat de menopauze voor de deur ?

De leeftijd van de menopauze: verschillende stappen

De gemiddelde leeftijd dat een vrouw in de menopauze komt, is 52 jaar. Hiervoor onderging je lichaam een hele cyclus. Zo begon op de puberleeftijd de vruchtbare periode die nu in de menopauze afsluit.

Dat de vruchtbare periode afsluit; komt door een wijziging in de productie van hormonen. Er is enerzijds oestrogeen dat minder geproduceerd wordt om uiteindelijk helemaal te stoppen rond de leeftijd van 65 jaar. De periode dat de productie van oestrogeen afneemt noemt men ook de overgangsperiode of in vaktermen de perimenopauze.

Daarnaast is er de productie van progesteron die samenvalt met de maandelijkse cyclus. Als er in de menopauze geen maandstonden meer zijn, dan zal ook de productie van progesteron stil vallen.

De stappen in de menopauze en de leeftijd

De overgang naar de menopauze verloopt in verschillende fasen.

  1. De perimenopauze. Ongeveer vijf jaar voor de laatste menstruatie gaan de eierstokken minder hormonen beginnen aanmaken. Hiermee wordt de menstruatie ook onregelmatiger. Dat houdt in dat de menstruatie ofwel te vroeg ofwel te laat komt. Ook de duur verandert (kan zowel meer als minder zijn) en het bloedverlies kan ook meer of minder zijn. De maandstonden worden pijnlijker.
  2. De menopauze. Nu stopt de menstruatie voorgoed. Als de menstruatie één jaar op zich heeft laten wachten, dan kan men stellen dat men in de menopauze verkeert en zal de menstruatie definitief stoppen.
  3. De postmenopauze. Na alle ellende die je in de vorige fasen meemaakte, zal je lichaam zich aan de veranderingen gaan aanpassen en een nieuw evenwicht vinden.

De overgang naar de menopauze is een natuurlijk proces dat iedere vrouw meemaakt. Voor sommige vrouwen gaat dit gepaard zonder noemenswaardige klachten, maar voor andere vrouwen zijn de verschijnselen echt zwaar om te dragen. Het is dan ook niet abnormaal dat deze periode voor heel wat vrouwen niet meteen de mooiste fase uit hun leven is.

Blijf je de pil nemen, dan zal ook de menstruatie regelmatig blijven en kan je dus eigenlijk niet goed weten of je al dan niet in de menopauze bent. Laat hierom regelmatig een bloedonderzoek op de derde dag van je menstruatie uitvoeren. De dokter kan dan aan de hand van dat bloed uitmaken of je al dan niet in de menopauze zit of misschien in de perimenopauze.

Het tijdstip waarop de menopauze begint, is erfelijk. De meeste vrouwen merken dat ze rond dezelfde leeftijd als hun moeder of hun zussen in deze periode terechtkomen.