Opvliegers tijdens de menopauze

Hoe ga je om met opvliegers tijdens de menopauze ?

Opvliegers, ook wel vapeurs genoemd in de volksmond, zijn één van de meest gekende verschijnselen bij de menopauze. Ze zijn ook één van de vervelendste symptomen, want te pas en ten onpas komen ze opsteken. Toch zijn er een aantal tips om die opvliegers of vapeurs een beetje aan banden te leggen.

  1. De levensstijl: Het is goed om eens na te gaan welke situaties of welke handelingen bij jou de vapeurs opwekken. Deze zijn van vrouw tot vrouw verschillend, zodat er geen eenduidig antwoord kan gegeven worden. Het meest voorkomend zijn: emotionele toestanden, pikant voedsel, zoete dingen, warmte, alcohol, cafeïne en roken.
  2. De kledij: Probeer kledij te dragen in meerdere lagen. Dit biedt het voordeel dat je bij de eerste tekenen van opvliegers iets kan uitdoen. Verder vermijd je best om synthetische weefsels te dragen.  Een ventilator, een glas met een frisse (niet alcoholische) drank, een goede verluchte slaapkamer, katoenen lakens en je voorhoofd en polsen met ijs bevochtigen alvorens te gaan slapen, kunnen ook voor meer comfort zorgen.
  3. Lichaamsbeweging: Lichaamsbeweging is sowieso positief. Door je stresspeil (met yoga, massage,…) zo laag mogelijk te houden en je ademhaling leren te beheersen kan je een opkomende opvlieger blokkeren.
  4. Medicijnen: Er is een onderscheid tussen middelen met of zonder doktersvoorschrift. Sommige voedingssupplementen op basis van soja en zilverkaars kunnen lichtjes helpen tegen opkomende vapeurs. Men moet er wel voor bedacht zijn dat deze producten een nadelige invloed op de lever kunnen hebben. Met doktersvoorschrift zijn er een aantal mogelijkheden, die helaas niet voor alle vrouwen kunnen helpen. Zo is er HST. Dat is een therapie met hormonen die vapeurs kan bestrijden. Ook deze therapie is niet zonder gevaren. De anticonceptiepil kan een probaat middel zijn tegen vapeurs op voorwaarde dat je niet rookt. Er zijn eveneens antidepressiva die soelaas kunnen bieden; vooral als het een probleem is om hormonen te nemen. Maar ook hier zijn weer enkele nadelen aan verbonden zoals minder zin in seks, slapeloosheid, hoofdpijn en duizelig gevoel. Clonidine ten slotte is een middel dat de bloeddruk verlaagt en dat in kleine dosissen hulp kan bieden tegen opvliegers. Het heeft echter ook heel wat bijwerkingen zoals slaapstoornissen, droge mond, vermoeidheid en maag- en darmklachten.
  5. Bachbloesems: Bachbloesems zijn natuurlijke extracten die totaal ongevaarlijk zijn en in combinatie met om het even welk medicijn kunnen gebruikt worden. Deze Bachbloesems kunnen de vervelende symptomen die gepaard gaan met de menopauze onderdrukken. Neem hiervoor best contact op met een Bachbloesemconsulent.