De post menopauze: een nieuwe start

De post menopauze: wanneer doet deze zich voor?

De post menopauze doet zich voor na de menopauze. Als je langer dan één jaar geen menstruatie meer gehad hebt, kan je stellen dat je in de post menopauze zit. Voor heel wat vrouwen is dit een heuglijk moment, want een vervelende periode is achter de rug en je lichaam kan zich nu gaan aanpassen aan een nieuwe situatie.

Verschijnselen die tijdens de post menopauze kunnen ontstaan zijn:

  • de vagina wordt nauwer,
  • de bekkenorganen worden slapper,
  • osteoporose,
  • de haargroei verandert.

Deze verschijnselen ontstaan omdat de hoeveelheid oestrogeen verminderd is. Met deze verschijnselen leren omgaan, vraagt ook enige aanpassing. De grootste troost die men heeft, is dat dit nu wel echt de laatste fase is van het ganse “overgangsproces”.

Van perimenopauze tot postmenopauze

In de leeftijd van 45 tot 55 jaar ondergaat de vrouw een overgang die begint met de perimenopauze en eindigt met de postmenopauze.

Uiteraard kan je niet zomaar één leeftijd vastpinnen op het begin en het einde van de periode.  De vermelde leeftijden zijn gemiddelden.  De ganse overgangsperiode bestaat uit drie fasen:

  1. De perimenopauze. Dit is de periode voor de eigenlijke overgang. In deze periode is je lichaam zich aan het voorbereiden met een aantal symptomen die niet altijd even aangenaam zijn. Hoeveel symptomen je hebt en hoe hevig die symptomen zijn, is afhankelijk van vrouw tot vrouw.  Hoe dan ook duurt de periode gemiddeld een zestal jaren en kamp je met symptomen als verminderde vruchtbaarheid, warmte aanvallen of ook wel opvliegers of vapeurs genoemd, de menstruele cyclus wijzigt, vaginale droogte, vermoeidheid en slaapstoornissen.  Een depressie kan zich in deze periode voordoen.
  2. De menopauze. Als je gedurende een volledig jaar geen menstruatie meer had, kan je stellen dat je in de menopauze bent.
  3. De postmenopauze.  Dit is de periode na de menopauze.  In deze periode past je lichaam zich aan aan de nieuwe situatie tot het weer in de juiste plooi valt.  Voor vele vrouwen is dit een opluchting, want hun lichaam heeft er een aantal jaren op zitten die niet te onderschatten waren.

Soms heeft men nog een aparte periode; de pre menopauze.  Dit is niet gelijk aan de perimenopauze.  In deze periode begint het lichaam de perimenopauze voor te bereiden.

De vruchtbaarheid in de post menopauze

Van zodra men in de menopauze zit, is de vruchtbaarheid (en dus het risico op een zwangerschap) voorbij.  Dus in de post menopauze hoeft men niet meer bang te zijn om nog zwanger te worden.  Wel moet men er in de perimenopauze op bedacht zijn dat de kans op een zwangerschap wel minder is, maar niet onbestaande.