Sociale fobie overwinnen

Een sociale fobie overwinnen, houdt in dat je een bepaalde vorm van angst moet overwinnen. Dat is verre van eenvoudig. Enerzijds is angst noodzakelijk om ons op een verantwoorde manier door het leven te sturen. Anderzijds kan angst je zo gaan beheersen dat een normaal leven niet meer mogelijk is. Op dat moment is het noodzakelijk om de angst de baas te worden.

Sociale fobie overwinnen: wanneer overkomt het jou?

Het is natuurlijk nodig om te weten wanneer je problemen hebt met een sociale fobie, vooraleer je probeert deze te overwinnen. Het is niet omdat je op één of andere avond eens geen zin hebt om bij de vrienden of vriendinnen te gaan dat je moet gaan vrezen voor een sociale fobie. Iedereen maakt wel eens mee dat men liever gezellig en knus thuis zit. Dat hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat er een sociaal probleem is. Het is pas wanneer je constant het gevoel hebt dat je in gezelschap moet schitteren, dat er wel eens iets fout zou kunnen zijn. Mensen met een sociale fobie willen voortdurend perfect zijn. Een flater begaan in het bijzijn van andere mensen is uit den boze. Dit wil je niet meemaken en je doet er dan ook alles aan om zo perfect mogelijk over te komen. Tot zover is er eigenlijk nog maar weinig aan de hand. Het is pas wanneer je contacten met anderen gaat vermijden uit schrik om uit je rol van perfecte mens te vallen dat er een probleem ontstaat. Men spreekt in dat geval van een sociale fobie.

Een sociale fobie: hoe kan je het overwinnen?

Je zal zeker geen sociale fobie overwinnen als je toegeeft aan de angst. Ook al voel je jezelf beter om confrontaties met andere mensen aan te gaan, toch ben je niet bezig om je sociale fobie te overwinnen. Integendeel zelfs, door je af te zonderen ga je de angst alleen maar groter maken. Maar hoe kan je dan een sociale fobie wel overwinnen? Eerst en vooral is het nodig dat je gaat werken aan je zelfvertrouwen. Mensen met een sociale fobie hebben doorgaans een heel laag zelfbeeld. Vraag je af waarom je denkt dat je niet interessant voor andere mensen zou zijn. Ondertussen moet je jezelf ook duidelijk maken dat je evenwaardig bent aan andere mensen, ook al spreek je met minder dure woorden.

Je sociale fobie overwinnen, houdt in dat je onder de mensen moet komen. Zie elke ontmoeting met anderen als een oefening. Nadien beoordeel je jezelf hoe je je gedroeg in de oefening. En je zal heel vlug ervaren dat je beter en beter wordt in je omgang met anderen.

Sociale fobie overwinnen via therapie?

Mensen gaan zich al gauw afvragen of ze een sociale fobie niet best proberen te overwinnen door één of andere vorm van therapie te gaan volgen. Dat is uiteraard een mogelijkheid. Een professionele begeleiding met een therapeut die angstbegeleiding kan aanpakken, is zeker een meerwaarde.

Daarnaast kan je ook beroep doen op Bachbloesems. Sociale fobie vloeit vaak voort uit een laag zelfbeeld. Bachbloesems zijn er net op gericht om negatieve emoties (in dit geval het lage zelfbeeld) om te buigen naar de positieve tegenpool. Op basis van jouw problemen kan er een mix van Bachbloesems gemaakt worden die je sociale fobie efficiënt aanpakt.