Bachbloesem Sweet Chestnut

Sweet Chestnut is de Engelse benaming voor de tamme kastanje. Deze boom die het best gedijt in mediterrane streken, is bij ons meer gekend omwille van zijn bloesems dan omwille van zijn vruchten die hij voortbrengt. De vruchten van de boom, de kastanjes, kunnen inderdaad gegeten worden en worden vaak gebruikt in purees of als smaakversterker in sauzen.

De bloesems van de sweet chestnut

Als men over de bloesems van de tamme kastanje spreekt, dan neemt men vaak de Engelse term sweet chestnut in de mond. Dit heeft alles te maken met de bloesems die de Engelse dokter Edward Bach nodig had van deze boom. Dokter Bach voelde aan dat heel veel kwalen bij mensen het gevolg waren van een negatief emotioneel evenwicht. Zijn grote liefde voor de natuur bracht hem bij de bloesems van de tamme kastanje. Door deze bloesems in water te leggen en in het zonlicht te laten staan, kreeg het water een kracht die er voor zorgt dat bepaalde negatieve emoties aangepakt worden. Men spreekt dus van de Bachbloesem Sweet Chestnut omdat de uitvinder ervan Engels was.

Wie heeft baat bij Bachbloesem Sweet Chestnut?

Voor welke mensen kunnen de bloesems van de Sweet Chestnut zinvol zijn? Met één woord kan men deze groep mensen vatten in de term “wanhoop”. Voor sommige mensen lijkt het alsof zij niet meer kunnen geholpen worden. Men voelt zich alsof men met de rug tegen de muur staat en nergens is er nog een uitweg te bespeuren. Dokter Bach zei zelf over deze mensen: De innerlijke toestand is als een foltering waarbij het bestaan van de ziel zelf bedreigd wordt. Kortom, mensen die deze bloesemremedie kunnen gebruiken hebben alle moed verloren. Ze zijn hopeloos, ze twijfelen aan alles en iedereen, en ze voelen alsof ze hun grenzen hebben bereikt.

Niet zelden vertoeven deze mensen in een geloofscrisis of in een vertrouwenscrisis. Ze beseffen maar al te goed dat de situatie zich moet keren, maar hebben er zelf totaal geen besef van hoe dit keerpunt er kan komen.

Ook kinderen kunnen zich in dergelijke fase bevinden. Bijvoorbeeld bij een scheiding gebeurt het al eens dat kinderen niet meer weten hoe het verder moet. Gelukkig geraken kinderen veel vlotter doorheen deze vertwijfeling dan volwassenen.

Wat doet de Bachbloesem Sweet Chestnut?

Mensen vol twijfels die de Bachbloesem Sweet Chestnut gaan gebruiken, voelen dat de wanhoop langzaam maar zeker verdwijnt. Men leert inzien dat er kansen zijn om doorheen de pijn en het verdriet te geraken. Je krijgt weer vertrouwen en na verloop van tijd voel je jezelf aan als een herrezen feniks. De kracht en de energie die je op dat moment voelt, zijn van een uitzonderlijke soort.

Net zoals alle Bachbloesems is ook deze remedie compleet veilig om te gebruiken. Er is geen gevaar voor verslaving, bijwerkingen of overdosering. Eveneens kan deze bloesemremedie op elke leeftijd gebruikt worden en is er geen wisselwerking met eventuele medicatie die men zou gebruiken.