Een migraineaanval: wat kan je best doen?

De migraineaanval met pijnstillers aanpakken

Als men een aanval krijgt van migraine, begint men normaal gezien met het nemen van een eenvoudige pijnstiller zoals paracetamol. Men start hier mee omdat de bijwerkingen zo goed als onbestaande zijn. Ook zijn dergelijke pijnstillers zonder voorschrift verkrijgbaar. Helaas zullen deze pijnstillers doorgaans weinig effect hebben. Toch raadt men aan om op deze manier te starten.

Middelen tegen misselijkheid bij een aanval van migraine

Mensen die een aanval van migraine hebben, voelen zich doorgaans ook misselijk en moeten soms zelfs braken. Uiteraard is dit alles behalve aangenaam. Maar het vervelendste is dat door het braken de medicijnen geen kans krijgen om te werken. Daarom is het verstandig om bij een aanval van migraine eerst een middel te nemen tegen de misselijkheid en pas een half uurtje later een pijnstiller. Ook bestaan er zetpillen tegen de misselijkheid. Hiermee moet men geen schrik hebben dat de pil zal uitgebraakt worden.

De aanval van migraine te lijf gaan met zwaardere pijnstillers

Aangezien eenvoudige pijnstillers doorgaans onvoldoende effect hebben, kan men overschakelen op een zwaarder wapen: de ontstekingsremmende pijnstiller. Deze neemt men ook best in combinatie met een middel tegen misselijkheid. Deze zwaardere medicijnen hebben meer bijwerkingen dan de eenvoudige pijnstillers. De voornaamste bijwerkingen situeren zich ter hoogte van de spijsvertering. Ook moet men er rekening mee houden dat het iets langer duurt vooraleer deze pijnstillers beginnen te werken.

Specifieke medicijnen tegen een aanval van migraine

Als pijnstillers niet voldoende resultaat geven om een aanval van migraine tegen te gaan, dan kan men ook nog overstappen op middelen die specifiek ontworpen zijn om een aanval van migraine te verlichten. Ergotamine heeft lange tijd op kop gestaan om migraine te verlichten. Dit medicijn had echter soms ernstige bijwerkingen waaronder ook misselijkheid en braken; maar ook blijvende vaatvernauwingen.

Triptanen hebben ergotamine een beetje van zijn plaats verdrongen; omdat deze veel minder bijwerkingen hebben. Doorgaans kan een migrainepatiënt kort na de inname opnieuw redelijk goed functioneren.

De hiërarchie van de medicijnen in de strijd tegen migraine

Men is het er algemeen over eens dat de behandeling van een migraineaanval in verschillende stadia moet gebeuren. Zo raadt men aan om eerst te proberen met pijnstillers, al dan niet in combinatie met een middel tegen de misselijkheid. Doorgaans hebben patiënten dit reeds zelf uitgeprobeerd. Daarom kan men aan de arts er op aandringen om al vlugger over te stappen naar het zwaardere geschut. Op die manier kan men tijd winnen en onnodige inname van paracetamol vermijden.